Pressmeddelande -
Miljöhälsorapport Gävle Dala 2017
Under vintern 2017 har en regional fördjupning tagits fram baserad på den nationella Miljöhälsorapporten 2017. Rapporten ger en aktuell bild av befolkningens uppfattning om hur olika miljöfaktorer påverkar deras hälsa. Den huvudsakliga slutsatsen, i likhet med den nationella rapporten, är att exponeringen för många miljöfaktorer inte minskar och att det finns ojämlikheter hos befolkningen både när det gäller exponering och besvär.
Den regionala fördjupningen, som är resultatet av ett samarbete mellan länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna samt Region Gävleborg och Landstinget Dalarna, utgår från svaren från de 1414 personer i Gävleborgs län och 1260 personer i Dalarnas län som besvarat den nationella miljöhälsoenkäten. Totalt gick den ut till 88 500 personer i åldern 18 till 84 år som bott i Sverige i minst 5 år.
Förutom befolkningens rapportering om olika miljöfaktorer beskriver Miljö-hälsorapport Gävle Dala 2017 det aktuella läget vad gäller förekomst av olika faktorer i miljön, hälsoeffekter och risker vid exponering. Den tar också upp skillnader mellan grupper såsom, kön, ålder och socioekonomisk bakgrund.
– Resultaten från enkäten visar hur sammansatt miljöhälsoområdet är. Det i sig ställer krav på hela samhället att verka för de tvärsektoriella ansatser som behövs för att lösa den problematik som behandlas i rapporten, säger Johan Hallberg, samhällsmedicinsk läkare på Landstinget Dalarna.
Faktorer som bidrar till en god hälsa är till exempel tillgången till rent vatten, frisk luft, god miljö både inomhus och utomhus och sunda och säkra produkter. Sociala och ekonomiska faktorer spelar också en viktig roll, liksom boendeform och närmiljöns utformning av vägar, cykelbanor, bostads- och grönområden.
– Rapporten är ett viktigt underlag både i planeringen och byggandet av hållbara samhällen. Den bidrar också till en helhetssyn som gör det möjligt att integrera miljömål, folkhälsomål, ekonomiska mål och andra angelägna samhällsmål i planeringen, säger Johan Hallberg.
Relaterade länkar
Ämnen
Regioner
Landstinget Dalarna är den största arbetsgivaren i Dalarnas Län. Vi erbjuder hälso- och sjukvård och tandvård till länets invånare och besökare. Men vi är också engagerade i andra frågor, till exempel, kultur, forskning och utbildning.