Gå direkt till innehåll
Digital plattform ska få fart på fossilfria transporter

Pressmeddelande -

Digital plattform ska få fart på fossilfria transporter

Tillväxtverket har beviljat stöd för en ny digital plattform som visar upp var och när laddstationer och tankställen för fossilfria drivmedel ska byggas ut. ”Detta är ett steg i rätt riktning och kommer att göra det enklare för företag att planera sin omställning till fossilfria transporter”, säger Birgitta Sacrédeus (KD), Regionråd i Region Dalarna.

För att nå klimatmålet för transportsektorn och minska utsläppen med 70 procent till 2030 (jämfört med 2010) är utbyggnaden av ladd- och tankinfrastruktur en nyckel. Många företag har idag svårt att planera för hur de ska ställa om sin fordonsflotta eftersom de inte vet när, var och hur det kommer att vara möjligt att ladda eller tanka fordon med fossilfria drivmedel.

- Industrin i Dalarna och Gävleborg kännetecknas av värld­sled­ande produkter för den svenska exportmarknaden. Här är de tunga vägtransporterna i regionerna en förutsättning - samtidigt som de står inför stora utmaningar. Det finns ett stort engagemang hos industrin att ställa om både de egna verksamheterna och godstransportsystemet mot fossilfrihet men då behöver förutsättningarna vara mera kända, säger Birgitta Sacrédeus.

Gemensam digital plattform

Fossilfritt Sverige har tagit initiativ till att arbeta fram en gemensam digital plattform som offentliga aktörer nu ska utveckla tillsammans med näringslivsaktörer i Kronoberg, Östergötland, Dalarna, Norrbotten, Västra Götaland, Skåne, Gotland, Örebro och Jämtland Härjedalen och Kalmar.

- Många som vill ställa om till fossilfria transporter upplever idag att det är svårt att veta om det kommer att finnas tillgång till el och fossilfria drivmedel. Med en rikstäckande digital plattform får de en möjlighet att planera och vara med och påverka utvecklingen, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

    Plattformen kommer innehålla regional information om utbyggnaden av ladd- och tankinfrastruktur för både personbilar och lastbilar. Det ska även finnas en strategisk del där små och medelstora företag kan komma med förslag på infrastrukturutbyggnad baserat på näringslivets egna prognoser. Det kommer också bli möjligt att testa olika scenarion för till exempel nyetableringar och bostadsbyggande och på det sättet ge politiken på lokal, regional och nationell nivå ett bättre beslutsunderlag.

    Genom att synliggöra hur snabbt utbyggnaden i olika regioner kommer att gå är förhoppningen att både fler företag och hushåll ska våga investera i el- och biodrivna fordon.

    Tillväxtverket beviljar nu projektet ett stöd på 11 miljoner kronor och arbetet med att ta fram plattformen kommer att inledas omgående. Det kommer att ledas av Peak Innovation i samarbete med VTI.

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      Region Dalarnas uppgift är att göra Dalarna till en ännu bättre plats att leva på. Vi ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, hjälpmedel, folkhögskolor och arbetar med folkbildning, forskning, folkhälsa och kultur. Vi arbetar också med utvecklingsfrågor inom infrastruktur, näringsliv, arbetsmarknad och miljö. Tillsammans arbetar vi för ett hälsosamt Dalarna!

      Kontakter

      Amelie Sahlin

      Enhetschef Samhällsbyggnad 023-77 70 08
      Birgitta Sacrédeus (KD)

      Birgitta Sacrédeus (KD)

      Regionråd, Region Dalarna 070-573 34 47

      Jessica Cedergren

      Projektledare 023-77 70 38

      Om Region Dalarna

      Vi är regionens största arbetsgivare och en viktig del av Dalarnas utveckling. Tillsammans jobbar vi mot målet om ett hållbart Dalarna med utvecklingskraft i länets alla delar.

      Region Dalarna

      Box 712
      79129 Falun
      Sverige