Pressmeddelande -
Dalabiblioteken ger dalfolket större utbud och ökad service
Det blir lättare att låna från Dalarnas alla bibliotek när länets kommuner nu fördjupar sitt samarbete. ”En ny och större värld med ett bredare utbud av litteratur öppnar sig för invånarna”, säger Mats Brandt, bibliotekschef i Leksand.
Dalarnas 15 kommuner går nu samman och tecknar ett avtal som innebär att folkbiblioteken kan fördjupa sitt samarbete och skapa en gemensam katalog och webbplats. Detta kommer att ske under det gemensamma namnet Dalabiblioteken.
Ett syfte med samverkan är att ge dalfolket tillgång till ett likvärdigt utbud – oavsett hemort får man tillgång till alla böcker, skivor, filmer och tidskrifter som finns på länets olika bibliotek och kan hämta ut det på det bibliotek man önskar. På den gemensamma webbplatsen kommer biblioteksanvändaren kunna hantera sina lån och ta del av boktips och information om allt som händer på alla biblioteken i länet.
– Vi är olika stora och ett gemensamt bibliotekskort gör att alla kan få tillgång till allt – en för alla och alla för en, säger Gun-Marie Bergström, bibliotekschef i Hedemora.
Syftet är också att stärka bibliotekens utveckling inför framtiden.
– Denna samverkan ger oss kraft och möjligheter att hjälpas åt på flera olika sätt. Vi kan samordna mer rutinartade arbetsuppgifter och lägga mer kraft på att utveckla verksamheten, säger Karin Hane, bibliotekschef i Falun.
Förhoppningen är att den nya webbplatsen och det gemensamma systemet ska finnas på plats innan sommaren 2023.
– Men nu när avtalet är tecknat så har vi nått ett av våra delmål och kan jobba vidare med vår uppgift att erbjuda användarna en likvärdig service, säger Barbro Fischerström, bibliotekschef i Orsa.
Biblioteken ska verka för demokratin och främja litteraturen
I den svenska bibliotekslagen fastställs det att biblioteken ska ”verka för det demokratiska samhällets utveckling” genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken ska också främja litteraturens ställning och finnas tillgängliga för alla.
– Målen är högt ställda och samverkan kommer att ge oss större möjlighet att uppfylla det som faktiskt står i bibliotekslagen, säger Barbro Fischerström.
Biblioteksvärlden har en lång tradition av att samarbeta och liknande bibliotekssamarbeten, där man delar på bibliotekssystem, webbsidor och mediebestånd, är i dag vanliga i många av landets regioner. Att biblioteken i Sverige ska samarbeta lyfts även det i bibliotekslagen.
Förberedelserna i Dalarna har pågått sedan 2015 och en särskild utmaning har varit att uppfylla de krav som ställs av dataskyddsförordningen och sekretesslagstiftningen. Ett omfattande arbete har därför gjorts för att skapa ett säkert system och en stabil organisation för att kunna dela uppgifter mellan kommunerna. Region Dalarna har genom Länsbibliotek Dalarna sedan flera år stöttat samverkansprojektet mellan kommunerna genom samordning, förankring och ekonomiskt stöd.
Om folkbiblioteken i Dalarna
I Dalarna finns ett huvudbibliotek i varje kommun och i några finns även filialbibliotek, sammanlagt 26 stycken. I två av kommunerna finns det bokbussar.
Biblioteken har tillsammans 1,4 miljoner fysiska medier, exempelvis:
- 170 000 böcker på utländska språk
- 2 000 tidningar och tidskrifter
- 23 000 filmer
I bibliotekens utbud av e-medier ingår:
- 750 000 e-böcker och e-ljudböcker
- 60 000 e-filmer
Tillsammans ordnar biblioteken ungefär 2 000 aktiviteter under ett år.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Region Dalarnas uppgift är att göra Dalarna till en ännu bättre plats att leva på. Vi ansvarar för hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, hjälpmedel, folkhögskolor och arbetar med folkbildning, forskning, folkhälsa och kultur. Vi arbetar också med utvecklingsfrågor inom infrastruktur, näringsliv, arbetsmarknad och miljö. Tillsammans arbetar vi för ett hälsosamt Dalarna!