Pressmeddelande -
Förtydligande om akutmottagningen i Avesta
Med anledning av debatten kring akutmottagningen i Avesta vill chefsläkare m.fl. komma med sakupplysningar och adekvat information om hur mottagningen idag är organiserad och hur patienter med svåra traumatiska skador ska behandlas.
______________________________________________________________________________
I debatten gällande Akutmottagningen i Avesta är det viktigt att klargöra vilken funktion mottagningen har och vilken kompetens och vilka resurser som nu finns där.
Akutmottagningen i Avesta är en mottagning för sjukdomar inom det invärtesmedicinska området. För detta finns en jourläkare hela tiden på mottagningen samt en specialist i invärtesmedicin i beredskap som bakjour. För sjukdomar inom övriga specialitetsområden såsom kirurgi, ortopedi, gynekologi, öron-näsa-hals, barnmedicin m.m. finns inte någon specialistkompetens att tillgå i Avesta. Likaså saknas sedan många år möjligheter till att utföra akuta röntgenundersökningar på sjukhuset mellan klockan 21.00 - 07.30.
Förutom akutuppdraget inom invärtesmedicin har även akutmottagningen på uppdrag av kringliggande vårdcentraler tagit på sig det jouransvar som enligt ”hälsovalet” ligger inom primärvården. För detta finns idag en särskild jourlinje på akutmottagningen. Denna jourlinje består under dagtid av narkosläkare som arbetar under stafettliknande villkor. Under kvällar och nätter är det en stafett av läkare med olika kompetenser där en del är akutläkare (vilka har en bredare kompetens inom akutområdet) medan andra är narkosläkare eller medicinläkare. Mycket sällan är det primärvårdsläkare. Narkosläkaren finns under kvällen och natten i beredskap på sjukhuset.
När det gäller handläggning av patienter med svåra traumatiska skador ska enligt vedertagna behandlingsprinciper dessa patienter efter ett kvalificerat omhändertagande på olycksplatsen snarast föras till ett sjukhus där skadorna kan behandlas. Detta kräver i sin tur kompetens och resurser inom flera områden såsom kirurgi och ortopedi samt narkosläkare med tillgång till intensivvård och möjlighet att utföra akuta operationer. Att föra dessa patienter till mindre utrustade enheter för stabiliserande åtgärder medför fördröjningar i adekvat omhändertagande.
Karin Stikå Mjöberg, Landstingsdirektör och förvaltningschef hälso- och sjukvård
Pehr Guldbrand, chefläkare, överläkare anestesi och intensivvård
Pär–Lennart Ågren, Överläkare kardiologi, divisionschef medicinska specialiteter
Ulrika Bergvall, Verksamhetschef, kirurgkliniken Falu lasarett
Anders Blomberg, Överläkare ansvarig för akutavdelningen, kirurgkliniken Falu lasarett
Åsa Hammarbäck, Överläkare anestesi och intensivvård, verksamhetschef Akutkliniken Falu lasarett
Bengt Eriksson, ambulansöverläkare, överläkare anestesi och intensivvård
Mats Hellström, Överläkare anestesi och intensivvård, tillsynsläkare för ambulanssjukvården
Roger Skogman, Överläkare, verksamhetschef ortopedkliniken Falu lasarett
Ämnen
Kategorier
Regioner
Landstinget Dalarna är den största arbetsgivaren i Dalarnas Län. Vi erbjuder hälso- och sjukvård och tandvård till länets invånare och besökare. Men vi är också engagerade i andra frågor, till exempel, kultur, forskning och utbildning.