Gå direkt till innehåll
Personer vid en utsiktsplats med höstlig vy över sjöar och skog.
Personer vid en utsiktsplats med höstlig vy över sjöar och skog.

Pressmeddelande -

Årets folkhälsoenkät visar fortsatt stora skillnader i hälsa och levnadsvanor i Dalarna

Region Dalarna har nu publicerat en sammanställning av länets resultat i den nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor”. Undersökningen pekar på en överlag positiv upplevd hälsa i länet, men även på fortsatta skillnader i hälsa mellan olika samhällsgrupper.

Under våren 2024 gick den nationella folkhälsoenkäten ut till nära 40 000 personer i Dalarna, av dessa svarade cirka 40 procent.

Totalt sett skattar 65 procent av deltagarna sin allmänna hälsa som god eller mycket god. Uppdelat på utbildningsnivå uppnås en sådan skattning av hälsan hos 52 procent av de med kort utbildning, 61 procent av de med medellång utbildning och 72 procent av de med lång utbildning.

– Skillnaderna i hälsa och livsvillkor behöver tydliggöras för att samhället som helhet ska kunna välja effektiva insatser och göra nödvändiga prioriteringar. Det är i arbetet med att minska de idag växande hälsoklyftorna som den stora potentialen för den svenska folkhälsan och en samhällsutveckling som är gynnsam för alla finns, säger Johan Hallberg, samhällsmedicinsk läkare hos Region Dalarna.

50 procent av deltagande kvinnor och 40 procent av männen uppger att de besväras av sömnstörningar. Ängslan, oro och ångest är också vanligt även om besvären i de flesta fall beskrivs som lätta. Andelen som anger sig besväras av ängslan, oro och ångest ökar och som mest förekommer dessa besvär hos yngre kvinnor födda i Sverige och med högre utbildning.

Besvär av ensamhet anges hos knappt en femtedel av befolkningen. Det är vanligast hos de yngsta och de äldsta. En grupp som utmärker sig med en hög andel med besvär av ensamhet är män födda utanför Europa. Tillitsbristen fortsätter växa i Dalarna och Sverige, särskilt hos gruppen med låg utbildning.

I undersökningen ställs även frågor om ekonomi. Resultaten visar bland annat att var femte vuxen inte skulle klara en oväntad utgift på 14 000 kronor och att detta är mer än dubbelt så vanligt hos personer med kort utbildning jämfört hos de med lång utbildning. Oro för att förlora arbetet inom det närmaste året förekommer hos mer än var tionde yrkesverksam i Dalarna som helhet, det är extra vanligt hos personer som bor i områden med stora socioekonomiska utmaningar.

Sedan länge ligger Dalarna bland länen med högst andel personer med övervikt eller fetma. I denna undersökning återfinns det hos 55 procent av kvinnorna och 62 procent av männen. Var femte man upp till 64 år har ett riskbruk av alkohol, bland kvinnor utmärker sig gruppen i åldrarna 16 till 29 år som i årets undersökning kommit upp i samma nivå som männen. Den grupp som har den högsta andelen av två eller fler riskabla levnadsvanor är män födda i Sverige.

– Det är skrämmande att klyftorna växer och att så många i Dalarna har små ekonomiska marginaler. Vi ska inte ha ett samhälle där vissa lämnas efter. Jämlik hälsa måste därför vara ett högt prioriterat mål. Undersökningen är ett bra underlag för oss politiker att fortsatta jobba och skapa ett hållbart Dalarna med utvecklingskraft i länets alla delar, säger regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S).

Om den nationella folkhälsoenkäten

Den nationella folkhälsoenkäten genomförs regelbundet av Folkhälsomyndigheten i samarbete med regionerna och är en undersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Syftet med enkäten är att ta reda på hur befolkningen mår och hur förutsättningarna för hälsa förändras över tid. Nytt i Region Dalarnas rapport är att man använts sig av områdestyper baserade på Boverkets socioekonomiska index*, vilket ger en ytterligare dimension i att förstå hur skillnaderna i hälsa och livsvillkor uppträder i länet.

– Underlaget utgör en central del av vår planering för förebyggande insatser och bidrar till vårt arbete med att främja en god och jämlik hälsa i Dalarna. För att resultaten från enkäten ska kunna användas effektivt av Region Dalarna och kommunerna i deras arbete för hälsa och jämlikhet, krävs en analys av enkätsvaren uppdelad på olika grupper i befolkningen, säger Junia Joffer, folkhälsoanalytiker hos Region Dalarna.

*Boverkets socioekonomiska index är ett mått som används för att analysera och jämföra socioekonomiska förhållanden i olika områden, baserat på faktorer som inkomst, utbildning och sysselsättning.

Läs mer om folkhälsa och hälsa på lika villkor här: Folkhälsa - Region Dalarna

Ämnen

Kategorier

Regioner


Tillsammans jobbar vi mot målet om ett hållbart Dalarna med utvecklingskraft i länets alla delar.

Kontakter

Junia Joffer

Junia Joffer

Folkhälsoanalytiker och utredare Region Dalarna, medicine doktor i folkhälsovetenskap 070-368 11 10
Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst 010-249 90 20

Om Region Dalarna

Vi är regionens största arbetsgivare och en viktig del av Dalarnas utveckling. Tillsammans jobbar vi mot målet om ett hållbart Dalarna med utvecklingskraft i länets alla delar.

Region Dalarna

Box 712
79129 Falun
Sverige