Nyhet -
Tillsammans för ett starkare och mer hållbart Dalarna
Hur kan vi tillsammans arbeta för ett starkare och mer hållbart Dalarna? Och vad innebär regional utveckling? Det var några av frågorna som diskuterades under den digitala kickoffen för Dalarnas regionala utvecklingsstrategi: Dalastrategin 2030.
Tisdagen den 21 september kopplade närmare 250 personer, från olika verksamheter runt om i Dalarna, upp sig för att gemensamt kicka igång arbetet med Dalastrategin. Region Dalarna stod som värd och på plats i en studio i Borlänge inledde Ulf Berg, regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna, kickoffen med att hälsa alla välkomna:
- Dalastrategin är den övergripande strategin för vårt regionala utvecklingsarbete i Dalarna. I det arbetet behöver utgångspunkten vara att vi ska göra det här tillsammans. Med olika infallsvinklar tar vi oss an utmaningarna kring hållbarhet; socialt, ekonomiskt och miljömässigt – för alla i Dalarna.
Och ”tillsammans” var den röda tråden när Elsmari Julin, förvaltningschef regional utveckling Region Dalarna, fortsatte med en kort presentation av Dalastrategin och de övergripande målen fram till år 2030; ett klimatsmart Dalarna, ett konkurrenskraftigt Dalarna och ett sammanhållet Dalarna. Elsmari poängterade att det är nu arbetet börjar och skickade även med att ”i de dagliga besluten som ni tar i era organisationer – ha Dalastrategin i ryggen. Det är det som tar Dalarna framåt.”
Hållbar utveckling - ett arbete som redan pågår
I ett panelsamtal mellan Birgitta Sacrédeus (KD), regionråd Region Dalarna, Abbe Ronsten (S), oppositionsråd Region Dalarna och Ulrika Liljeberg (C), kommunstyrelsens ordförande Leksands kommun diskuterades hur regional utveckling förhåller sig till Agenda 2030. Ulrika lyfte fram det arbete kring hållbarhet och Agenda 2030 som kommunerna redan gör idag:
- Dalarnas kommuner är ju nästan redan Agenda 2030 i ett nötskal, där vi jobbar med hållbarhet inom alla tre dimensioner. Det dagliga arbetet som sker i kommunerna är något som alla idag kanske inte kopplar till Agenda 2030, och det kan vi förtydliga.
Josefina Syssner, biträdande professor vid Linköpings universitet och forskare på Centrum för kommunstrategiska studier, medverkade i ett samtal om utvecklingskraft tillsammans med Sverker Lindblad som är ämnesråd vid Näringsdepartementet. Josefina betonade vikten av att lyfta det som är vardagsnära:
- Hur människor förflyttar sig mellan jobbet och fotbollen/skogen/ridskolan/jobbet, vad barnen får på tallriken i skolan, hur man bor (och varför), och hur trygg man är ekonomiskt - det är verkligen konkreta och viktiga saker som de flesta kan relatera till. Och som påverkas av politik och utvecklingsarbete.
Birgitta Sacrédeus (KD), regionråd för regional utveckling i Dalarna, avslutade kickoffen med att tacka alla som varit med och skickade även med en frågeställning till alla medverkande; ”Vad kan du göra för att bidra till en hållbar utveckling i Dalarna?”
Dalastrategin innehåller mål och prioriteringar fram till år 2030 och har arbetats fram i dialog mellan representanter för kommuner, näringsliv, det civila samhället, myndigheter, akademi med flera.
Se kickoffen i efterhand:
Dalastrategin 2030 – Tillsammans för ett hållbart Dalarna (coeo.events). Filmen är tillgänglig till och med 12 oktober.
Vill du veta mer?
Här kan du läsa den regionala utvecklingsstrategin i sin helhet.
Dalastrategin 2030 – Tillsammans för ett hållbart Dalarna