Nyhet -
Region Dalarna ökar arbetet mot välfärdsbrottslighet
Välfärdsbrott kan vara allt från enskilda personers fusk till organiserad brottslighet där välfärdssystemen utnyttjas systematiskt. Region Dalarna, tillsammans med Länsstyrelsen och länets samtliga kommuner satsar nu satsar nu på fler initiativ för att upptäcka, motverka och förebygga den här typen av brott.
Välfärdsbrottslighet innebär att individer eller grupper lurar välfärdssystemet för att få pengar de inte har rätt till. Det kan till exempel vara att överdriva hur mycket stöd man behöver, att medvetet lämna felaktiga uppgifter eller dölja information.
– Välfärdsbrott skadar inte bara vår ekonomi, det underminerar också tilliten till oss som organisation och hotar hela systemets stabilitet. Detta kan leda till minskad jämlikhet och ökade kostnader, vilket i sin tur resulterar i minskade resurser och sämre kvalitet för de som verkligen behöver vårt stöd, säger Johan Lindberg, regiondirektör.
Välfärdsbrottslighet är ett allvarligt samhällsproblem som hotar gemensamma resurser och skadar demokratin. För att förebygga den här typen av brott arbetar Region Dalarna med olika typer av kontroller, uppföljning och riskidentifiering. Arbetet intensifieras nu genom fler initiativ för att upptäcka, motverka och förebygga brottsligheten.
– En viktig del i vårt arbete är att öka kännedomen om vad välfärdsbrottslighet är så att alla ska känna igen tecken. Vi har bland annat startat en intern arbetsgrupp som stöttar Region Dalarnas verksamheter för att upptäcka och hantera avvikelser, säger Johan Lindberg.
En viktig del i arbetet är att höja medvetenheten om välfärdsbrott bland medarbetare hos länets aktörer. För att motverka att välfärdssystemet utnyttjas samverkar nu flera aktörer i länet.
Samverkanskonferens den 15 maj för ökad kunskap och samarbete
Idag 15 maj anordnar Region Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna och länets kommuner en gemensam konferens för att öka kunskapen och stärka samverkan.
– Den här dagen är väldigt viktig, för den visar att Region Dalarna tillsammans med Länsstyrelsen och länets kommuner tar krafttag mot välfärdsbrottsligheten. Vår samverkan är oerhört viktig för att säkerställa att inte en krona från välfärden hamnar i kriminella gängs fickor. Det här är också en demokratifråga; medborgarna i Dalarna ska kunna känna sig trygga med att deras skattepengar hanteras ansvarsfullt, säger Elin Norén (S), regionstyrelsens ordförande.