Nyhet -
Region Dalarna inleder pilotprojekt för egenmonitorering
Projektet gör det möjligt för invånare med kroniska sjukdomar att följa sina hälsovärden digitalt, vilket ger bättre stöd för dem som behöver det mest. ” Egenmonitorering är ett verktyg som ger möjlighet att ge en god och nära vård som är tillgänglig för alla”, säger Håkan Loman, projektledare för digital utveckling och innovation.
Under två år ska projektet testa hur digitala lösningar kan göra patienter mer delaktiga och vården mer effektiv. Prioriterade patienter kommer att erbjudas att själv mäta sina värden hemma, med hjälp av digital teknik. Det gäller patienter med högt blodtryck, diabetes, hjärtsvikt, astma, KOL samt psykisk ohälsa.
–Genom egenmonitorering strävar vi efter att öka tryggheten och delaktigheten för patienterna, samtidigt som vi förbättrar kontinuiteten i vården. Detta minskar risken för akuta sjukhusbesök eller inläggningar, säger Håkan Loman.
Vad är egenmonitorering?
Egenmonitorering innebär att invånare mäter sina hälsorelaterade värden, som blodtryck, blodsocker och puls, med hjälp av digitala enheter i hemmet. Dessa värden delas i realtid med vårdpersonal, vilket gör det möjligt att snabbt upptäcka avvikelser och anpassa vården efter individens behov.
Fördelarna med egenmonitorering:
- Ökad kontroll och delaktighet: Patienter får bättre insikt i sin hälsa och blir mer delaktiga i sin egen vård.
- Individanpassad vård: Vårdgivare får kontinuerlig och detaljerad information, vilket möjliggör skräddarsydda behandlingar och möjlighet att arbete preventivt.
- Effektivare vård: Färre fysiska besök behövs, vilket sparar tid för både patienter och vårdpersonal.
Så fungerar det
Patienten använder digitala enheter för att mäta sina värden hemma. Värdena delas säkert med vården, vilket gör det möjligt att agera snabbt vid behov. Utöver vitala värden kan egenmonitorering även användas för att följa upp läkemedelsintag, kost och livsstil.
Projektet är en del av Region Dalarnas satsning på att förbättra vården genom digitalisering. Informationen kommer att uppdateras löpande under pilotens gång.
Mer information: Egenmonitorering - Region Dalarna