Nyhet -
Region Dalarna förstärker primär- och ambulanssjukvården under stora evenemang
För femte året i rad har en bedömningsenhet varit i drift under sommarens evenemang i länet. ”Den här typen av enhet är avgörande för att kunna ge snabba och kvalificerade bedömningar direkt på plats, vilket avlastar både ambulanssjukvården och akutmottagningarna", säger Fredrik Forselius, chef för ambulanssjukvården i Dalarna.
Bedömningsenheten, bemannad med en specialutbildad ambulanssjuksköterska och en distriktsläkare, syftar till att snabbt bedöma och hantera ärenden som alkoholpåverkan, sårskador, misshandel och andra händelser som vanligen förekommer under stora evenemang. Bedömningsenheten har vid vissa tillfällen också används för uppsökande besök på evenemangens campingar.
– Vi har sett en positiv effekt sen enheten infördes. Under midsommar i Leksand förra året behandlades till exempel 37 ärenden på två kvällar, varav endast sex krävde vidare transport till sjukhus med ambulans. Detta har tydligt visat på enhetens förmåga att hantera många ärenden lokalt och därigenom undvika onödiga transporter till sjukhus, säger Mattias Andersson, ambulanssjuksköterska.
Ambulanssjuksköterskan har även fördjupad utbildning i prehospital sjukvårdsledning, vilket möjliggör snabb insats vid större händelser som kräver fler resurser. Att ha en distriktsläkare på plats innebär också att exempelvis medicinsk bedömning, vård av sår som behöver sys och remisshantering kan göras direkt.
–Under stora evenemang får SOS Alarm och polisen in många ärenden. Tack vare bedömningsenheten kan hjälpen snabbt vara på plats. Patienterna kan få avancerad vård utan att behöva uppsöka akutmottagningen, vilket sparar många ambulanstransporter. Denna insats uppskattas av både vården, polisen och allmänheten, säger distriktsläkare Enrico Mansfeld, som arbetat vid bedömningsenheten.
I Dalarna används bedömningsenheter inte bara under sommarens stora evenemang, utan också året runt. I Vansbro och Gagnef utgår enheterna från vårdcentralerna. De enheterna är bemannade med en ambulanssjuksköterska och vid behov en distriktsläkare.
– Resurserna används både vid ambulansuppdrag i närområdet och för patienter som ringer till vårdcentralen och behöver bedömning, viss behandling eller provtagning i hemmet. Den dubbla användningen av resurser gör det möjligt att effektivt hantera både akuta och primärvårdsrelaterade uppdrag, säger Fredrik Forselius.