Nyhet -
Missuppfattning att ett negativt PCR-prov behövs för att bli friskförklarad
Personer med konstaterad covid-19 ska inte boka ett nytt PCR-prov med syfte att bli friskförklarade.
– Arvsmassa från viruset kan upptäckas med PCR-prov i veckor, till och med månader efter genomgången sjukdom – men det är inte samma sak som att hitta smittsamt virus, säger Marie Thelander, ST-läkare Vårdhygien Region Dalarna.
På vissa arbetsplatser förekommer det en missuppfattning om att ett negativt PCR-prov, virusprov, behövs för att smittfri-förklara personer med konstaterad covid-19. En person som genomgått en covid-19-infektion kan under flera månader efter tillfrisknande få ett positivt resultat vid PCR-prov, trots att hen inte längre är smittsam. Det beror på att PCR-analysen inte kan skilja mellan smittsamt och icke smittsamt, inaktivt, virus.
– Jag vill därför be arbetsgivare att inte uppmana sina anställda att ta ett nytt PCR-prov. Personen är smittfri sju dygn efter att symtomen började – förutsatt att den då har varit feberfri och har ett förbättrat allmäntillstånd sedan minst två dygn tillbaka. För personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19, eller för omsorgstagare på särskilt boende för äldre eller korttidsvård, är tiden till smittfrihet längre, säger Marie Thelander.
Provtagning för covid-19 i Region Dalarna
Det finns två olika typer av prov som kan användas vid covid-19. Det ena är PCR-prov, även kallat virusprov, som visar om den som provtas har en pågående covid-19-infektion. Den som ska provtas ska ha haft symtom i minst 24 timmar innan PCR-provtagning. Det andra är serologiprov (blodprov), även kallat antikroppstest, som visar om den som provtas har haft en covid-19-infektion och utvecklat antikroppar. Den som har haft konstaterad covid-19 bedöms i nuläget vara immun mot en ny covid-19-infektion i minst sex månader från infektionstillfället.
Snart kommer även antigentest att införas i Region Dalarna. Detta test påvisar också en pågående virusinfektion men ska bara användas i vissa situationer.